Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.11851/12437
Title: Temel Tasarım Stüdyosu için Çok Boyutlu Dijital Oyun ve Öğrenme Ortamı: Manifold Garden
Multidimensional Digital Game and Learning Space for Basic Design Studio: Manifold Garden
Authors: Keklik, Mehtap
Advisors: Acar, Aktan
Keywords: Mimarlık
Architecture
Abstract: Bu tez, dijital çağın öğrencileri ile geleneksel eğitim sistemleri arasındaki bariyerleri aşmayı amaçlayarak dijital oyunların mimarlık eğitimine entegrasyonunu ele almaktadır. Dijital çağda doğan öğrenciler, ezbere dayalı öğrenme yaklaşımlarına uyum sağlamakta zorlanmakta ve bu durum, eğitimcileri alternatif yöntemler geliştirmeye yönlendirmektedir. Bu bağlamda, dijital oyun tabanlı öğrenme öne çıkan bir yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır Tez, mekansal bir puzzle oyun olan Manifold Garden'ın mimarlık eğitimi temel tasarım stüdyosunda bir egzersiz olarak kullanımını incelemektedir. 'Yer-leş-ik' olarak adlandırılan Manifold Garden egzersizi, yerçekimi manipülasyonu, sonsuz mekanlar ve tekrarlayan çevreler gibi oyun mekaniklerinden faydalanarak, mekanı çok katmanlı bir deneyim ve etkileşim alanına dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Egzersiz, öğrencilerden, duvar, tavan, rampa, merdiven ışık ve gölge gibi mekan kurucu unsurların önemini dikkate alarak gerçek dünya fizik kuralları ile var olamayacak bir mekanın yeniden üretimini beklemektedir. Çalışma, 2021-2022, 2022-2023 ve 2023-2024 akademik yıllarında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Temel Tasarım Stüdyosu derslerinde gerçekleştirilen Yer-leş-ik egzersizlerinden elde edilen verilere dayanmaktadır. Veriler, ders sırasında aktif bir iletişim aracı olarak kullanılan Microsoft Teams platformundan ve öğrencilerin OneNote sayfalarından toplanmıştır. Bu veriler; öğrenci yorumlarını, süreç boyunca paylaşılan görsel ve yazılı içerikleri ve egzersizlerin sonuçlarını içermektedir. Bir tasarım egzersizi olan çalışma, tasarımlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar, öğrencilerin tasarım seçimleri, karşılaşılan problemler ve bu problemlere karşı geliştirilen çözüm stratejileri, önceki çalışmaların etkileri ve egzersizden elde edilen bilgilerin sonraki çalışmalara yansımalarını incelemektedir. Literatür taraması ve Yer-leş-ik egzersizinden elde edilen sonuçlar, dijital oyunların eğitim bağlamında güçlü bir potansiyel sunduğunu göstermektedir. Manifold Garden, birinci sınıf mimarlık öğrencilerine mekansal deneyimlerini farklı perspektiflerden geliştirebilecekleri yeni bir deneyim ve etkileşim aracı sunmaktadır. Öte yandan, Yer-leş-ik egzersizi öğrencileri, dijital olarak oluşturulmuş ve imkasız fiziksel kurallarla yönetilen bir mekanın gerçek dünya ile entegrasyonundan doğan bir dizi tasarım problemine yaklaşmaya teşvik ederek, farklı stratejiler geliştirmelerini ve bu problemlere farklı açılardan bakmalarını sağlamaktadır. Birçok öğrencinin, geçmiş öğrenimlerinden yararlandığı ve Yer-leş-ik egzersizinden edindikleri çeşitli bilgileri sonraki projelerine aktardığı gözlemlenmiştir.
This thesis addresses the integration of digital games into architectural education, aiming to overcome the barriers between students of the digital age and traditional educational systems. Students born into the digital era often struggle to adapt to rote-based learning approaches, prompting educators to develop alternative methods. In this context, digital game-based learning emerges as a prominent approach. This thesis examines the use of Manifold Garden, a spatial puzzle game, as an exercise in the basic design studio of architectural education. The Manifold Garden exercise, named 'Yer-leş-ik' aims to transform space into a multilayered experiential and interactive domain by leveraging game mechanics such as gravity manipulation, infinite spaces, and recursive environments. The exercise requires students to reproduce a space that cannot exist in the real world, taking into account the importance of spatial elements such as walls, ceilings, stairs, ramps, light, and shadow. The study is based on data obtained from the Yer-leş-ik exercises, conducted in the Basic Design Studio course at TOBB University of Economics and Technology during the 2021-2022, 2022-2023, and 2023-2024 academic years. The data were collected from the Microsoft Teams platforms and the students' OneNote pages, used as an active communication tool during the courses. These data include student comments, visual and written content shared throughout the process, and the results of exercises. The study examines similarities and differences among the designs, students' design choices, problems encountered, solution strategies developed, the influence of previous works, and the reflection of the knowledge gained from the exercise in subsequent projects. The literature review and the results obtained from Yer-leş-ik exercise demonstrate that digital games offer a strong potential in the educational context. Manifold Garden provides first-year architecture students with a new experiential and interactive space where they can develop their spatial understanding from different perspectives. The Yer-leş-ik exercise, on the other hand, encourages students to approach a series of design problems arising from the integration of a digitally created space, governed by impossible physical rules, with the real world, prompting them to develop different strategies and view these problems from multiple angles. It was observed that many students benefited from their prior learning and transferred various insights gained from the Yer-leş-ik exercise to their subsequent projects.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=E_eEUHQic_C-LvhxNQn1W34wLd98EpRVgPnePAuIqMyI2Dyvdcbuwa0YVFINNQ6O
https://hdl.handle.net/20.500.11851/12437
Appears in Collections:Mimarlık Yüksek Lisans Tezleri / Architecture Master Theses

Show full item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.