Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.11851/3332
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorTekin, Burcu-
dc.date.accessioned2020-02-11T07:13:24Z-
dc.date.available2020-02-11T07:13:24Z-
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationTekin, B. MUTFAKTA EDEBİYAT: LAURA ESQUIVEL’İN ACI ÇİKOLATA ADLI ESERİNDE YEMEK KÜLTÜRÜ VE DUYGULARIN ETKİLEŞİMİ. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, (37), 131-140.en_US
dc.identifier.issn2458-908X
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/292372-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11851/3332-
dc.identifier.urihttp://sefad.selcuk.edu.tr/sefad/article/view/755-
dc.description.abstractFood is not only a physiological nutritional need for the individual who was born with basic needs such as eating and sleeping, but it is also an emotional and cultural necessity. Cooking, presenting and consuming the food through diffrent practices/rituals enable every society to establish and develop its own food culture. Hence, food, which is indispensible for the continuation of life, also impacts the lifesyles of societies culturally. Food culture, acting as a mirror for the development of social environment within the community, is inherited from generations systematically through oral and written communication. Emotions are one the most important motivations in transferring information, orally or in written forms, such as various recipes and information related to food culture like culinary culture and table manners. For this reason, it is natural that the relation between food culture and emotions becomes ordinary. Likewise the strong influence of a delicious dish to human nature and behaviours, a similar impact can be seen in the reflection of individual’s innerself to food when cooking or presenting it. The purpose of this study is to examine the interplay between food culture and emotions in Like Water For Chocolate, the book of Laura Esquivel, who is a prominent figure in contemporary Latin American literature, born in Mexico, and present this interplay with examples and reflection and reactions in individual’s innerself from the book.en_US
dc.description.abstractAçlık, tokluk ve uyku gibi en temel ihtiyaçlarla doğan birey için yemek, sadece fizyolojik bağlamda beslenme değil, aynı zamanda hem duygusal hem de kültürel bir gereksinimdir. Besinlerin farklı uygulamalar yardımıyla pişirilmesi, sunulması ve tüketilmesi her toplumun kendi yemek kültürünü oluşturmasını sağlamış, yaşamın devamı için elzem olan yemek toplumların yaşam biçimlerini de kültürel anlamda etkilemiştir. Yemek kültürü nesilden nesile sözel iletişim ve yazılı iletişim yardımıyla sistematik bir biçimde aktarılır. Aktarılan çeşitli tariflerin, mutfak kültürü ve sofra adabı gibi yemek kültürüne ilişkin bilgilerin iletilmesindeki önemli çıkış noktalarından biri de duygulardır. Lezzetli bir yemeğin veya besinin insan doğasına ve davranışlarına etkisi ne kadar kuvvetliyse, yemek pişirirken veya yemeği sunarken bireyin iç dünyasının yemeğe yansımasının da benzer bir etkisi olduğu söylenebilir. Bu nedenle yemek kültürü ve duygular arasındaki ilişkinin olağan bir hal alması da doğaldır. Bu çalışmanın amacı Meksika doğumlu çağdaş Latin Amerika edebiyatının öne çıkan yazarlarından Laura Esquivel’in Acı Çikolata adlı eserinde yemek kültürü ve duygular arası etkileşiminin araştırılması ve bu etkileşim sonucu bireyin iç dünyasında oluşan yankı ve tepkilerin eserden alınan örneklerle sunulmasıdır.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherSelçuk Universityen_US
dc.publisherSelçuk Üniversitesitr_TR
dc.relation.ispartofSelçuk University Journal Of Faculty Of Letteren_US
dc.relation.ispartofSelçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFood cultureen_US
dc.subjectLaura Esquivelen_US
dc.subjectLatin Americaen_US
dc.subjectemotionsen_US
dc.subjectLike Water for Chocolateen_US
dc.subjectYemek kültürütr_TR
dc.subjectLatin Amerikatr_TR
dc.subjectduygulartr_TR
dc.subjectAcı Çikolatatr_TR
dc.titleMutfakta Edebiyat: Laura Esquıvel’in Acı Çikolata Adlı Eserinde Yemek Kültürü ve Duyguların Etkileşimien_US
dc.title.alternativeCulinary Literature: Interplay Between Food Culture and Emotions in Laura Esquivel’s Like Water for Chocolateen_US
dc.typeArticleen_US
dc.departmentRectorate, Department of Foreign Languagesen_US
dc.departmentRektörlük, Yabancı Diller Bölümütr_TR
dc.identifier.issue37
dc.identifier.startpage131
dc.identifier.endpage140
dc.authorid0000-0002-0477-712X-
dc.identifier.wosWOS:000411111000009en_US
dc.institutionauthorTekin, Burcu-
dc.identifier.doi10.21497/sefad.328305-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinidTWpreU16Y3lNZz09-
dc.identifier.trdizinid292372en_US
item.openairetypeArticle-
item.languageiso639-1tr-
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
Appears in Collections:TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / WoS Indexed Publications Collection
Yabancı Diller Bölümü / Department of Foreign Languages
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MutfaktaEdebiyat.pdf325.3 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

238
checked on Dec 23, 2024

Download(s)

200
checked on Dec 23, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.