Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.11851/8590
Title: Yeni Açılan Küçük Ölçekli Yerel Bir Konaklama İşletmesine Gelir Yönetimi Uygulaması
Other Titles: Revenue Management Implementation To a Small-Scale Start-Up Accommodation Business
Authors: Meterelliyoz Kuyzu, Melike
Çabuk Ercan, Hande
Source: Kuyzu, M. M., & Ercan, H. Ç. (2020). Yeni açılan küçük ölçekli yerel bir konaklama işletmesine gelir yönetimi uygulaması. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (40), 385-404.
Abstract: Günümüz piyasası ve rekabet koşullarında birçok işletme, gelirlerini maksimize edebilmek için gelir yönetimi (GY)uygulamaktadır. Özellikle sabit kapasiteye ve esnek talebe sahip olan konaklama sektöründeki firmalar için uygundur. GYuygulamaları genellikle büyük ölçekli zincir ya da uzun süredir faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli otellerde bulunmaktadır.Bu çalışmada amaç, yeni faaliyete geçmiş olan 39 odalı küçük bir konaklama işletmesi için yeni bir GY modeli geliştirmektir.Bu model, otelde uygulanmaya başlanmış, mevcut oda satış sayısı verileriyle geliştirilen GY modeli uygulanmış olsaydıvarsayımına dayanarak test edilmiştir. Günlük ortalama 16 oda satmakta olan otelin, mevcut fiyatlandırma politikası ilehedeflediği kara ulaşması için satması gereken günlük ortalama oda sayısı 20 olarak hesaplanmaktayken; GY sistemi ile 16oda satarak hedeflediği kara ulaşabileceği sonucuna varılmıştır.
In today's market and competition conditions, many businesses are implementing revenue management (RM) to be able to maximize their income. Especially in the accommodation sector, which has a fixed capacity and flexible demand, RM provides lots of benefits. RM implementations are often observed in large-scale chain hotels, and middle and large-sized hotels, which already operate for long periods of time. This study aims to develop a new RM model for a small-scale start-up hotel with 39 rooms. The model has been started to be implemented and has being tested on the assumption that what if the developed RM model was implemented with the existing room sales figures. With the current reservation system, the hotel has been selling 16 rooms each day but they need to sell 20 rooms to reach target revenue. But with suggested RM system, the hotel is going to be able to reach the target revenue with the current number of room sales which is 16.
URI: https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/453139
https://doi.org/10.30794/pausbed.657522
https://hdl.handle.net/20.500.11851/8590
ISSN: 1308-2922
2147-6985
Appears in Collections:İşletme Bölümü / Department of Management
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

154
checked on Dec 23, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.