Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar ve Risk Algısı: Sonradan Edinilen Pozitif Bilginin Tutuma Etkisi

dc.contributor.advisor Tarı Kasnakoğlu, Berna
dc.contributor.author Özgen, Tuğçe
dc.date.accessioned 2022-04-02T09:11:39Z
dc.date.available 2022-04-02T09:11:39Z
dc.date.issued 2012
dc.description.abstract Health related potential losses have become one of the most important factors affecting consumers? food choices with the recent food scares and food safety has become primary competitive asset. Due to the factors such as strangeness, the limited level of information, uncertainty and intervention to nature, genetically modified food has become one of the products in which higher physical risk is perceived. While the arguments are continuing around the benefits and risks of these products, it is the fact that the majority of consumers are exposed to negative information focusing on the risks. This study, based on this fact, investigates the effect of positive information on consumer attitude. The participants were examined into three groups according to information processing strategies they apply which determines the type of risk perception. It was investigated whether the change in attitude towards GM food is significant or not after positive information in two different contents which are daily/popular and scientific. The attitude of participants, who process the information heuristically and perceive the risk as feelings, has been changed positively after both type of information. Positive change in the attitude of participants who process the information systematically and perceive analytic risk was observed only after scientific information. The participants, who process the information systematically but evaluate the issue from the political point of view, were analyzed under the group of politic risk. While no changes were expected in the attitude of the group after the both type of information, scientific knowledge lead to positive change. en_US
dc.description.abstract Son yıllarda yaşanan gıda panikleriyle birlikte sağlıkla ilgili olası kayıplar, tüketicilerin gıda seçimlerini etkileyen en önemli unsurlardan biri, gıda güvenliği de öncelikli bir rekabet unsuru olmuştur. Yabancılık, sınırlı bilgi seviyesi, belirsizlik ve doğala müdahale gibi etkenlerle genetiği değiştirilmiş gıdalar, fiziksel risk algısının yüksek olduğu ürünler haline gelmiştir. Tartışmalar bu ürünlerin taşıdığı riskler ve getirdiği faydalar etrafında devam ederken, tüketicilerin çoğunluğunun, risklere odaklanan negatif içerikli bilgiye maruz kaldığı da bir gerçektir. Bu gerçekten yola çıkarak pozitif bilginin genetiği değiştirilmiş gıdalara karşı tutuma olan etkisinin araştırıldığı çalışmada, katılımcılar, algılanan riskin türünü belirleyen bilgi işleme stratejilerine göre üç grupta incelenmiştir. Günlük/popüler ve bilimsel olmak üzere iki farklı türde pozitif bilgiye maruz bırakılan katılımcıların tutumlarındaki değişimin anlamlı olup olmadığı araştırılmıştır. Bilgiyi sezgisel süreçten geçiren ve sezgisel risk algısına sahip olan katılımcıların tutumunda, her iki bilgi sonrasında da pozitif yönde değişim olmuştur. Sistematik süreci izleyen ve analitik risk algılayan grupta ise pozitif yönde değişim sadece bilimsel bilgi sonrasında görülmüştür. Analitik risk algısına sahip olan ancak konuyu politik bakış açısı ile değerlendirerek karara varanlar ise politik risk grubu altında incelenmiştir. Grubun tutumunda, her iki tip bilgi sonrasında değişiklik beklenmezken bilimsel bilgi pozitif yönde değişim yaratmıştır. en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.11851/8413
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Information en_US
dc.subject Information processing en_US
dc.subject Scientific information en_US
dc.subject Behavioural attitude en_US
dc.subject Genetical modified organism en_US
dc.subject Risk en_US
dc.subject Risk Perception en_US
dc.subject Risk reduction methods en_US
dc.subject Attitudes en_US
dc.subject Bilgi en_US
dc.subject Bilgi işleme en_US
dc.subject Bilimsel bilgi en_US
dc.subject Davranışsal tutum en_US
dc.subject Genetik olarak değiştirilmiş organizma en_US
dc.subject Risk en_US
dc.subject Risk algılaması en_US
dc.subject Risk azaltma yöntemleri en_US
dc.subject Tutumlar en_US
dc.title Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar ve Risk Algısı: Sonradan Edinilen Pozitif Bilginin Tutuma Etkisi en_US
dc.title.alternative Genetically Modified Foods and Risk Perception: the Effect of Additional Positive Information on Attitude en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.institutional Tarı Kasnakoğlu, Berna
gdc.description.department Institutes, Graduate School of Economics and Social Sciences, Management Graduate Programs en_US
gdc.description.department Enstitüler, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı en_US
gdc.description.departmenttemp toobetutez en_US
gdc.description.publicationcategory Tez en_US
gdc.description.scopusquality N/A
gdc.description.wosquality N/A
relation.isAuthorOfPublication e731cc88-b4a8-444c-bda8-32d6a0d8853e
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery e731cc88-b4a8-444c-bda8-32d6a0d8853e
relation.isOrgUnitOfPublication 18ab48fc-d604-4bb8-9111-c5fc32340bcb
relation.isOrgUnitOfPublication 5aa9c7e5-73cd-4c8a-b535-ee37502d536b
relation.isOrgUnitOfPublication 80088808-d92c-4251-ad3e-435c98e0ac85
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 18ab48fc-d604-4bb8-9111-c5fc32340bcb

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
319384.pdf
Size:
680.06 KB
Format:
Adobe Portable Document Format