Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.11851/11423
Title: Pandemide Etik Sorunlar Nasıl Ele Alınmalı? Yeni Bir Kuramsal Çerçeve Önerisi
Other Titles: How Should Ethical Issues Be Handled in the Pandemic? A New Theoretical Approach Proposa
Authors: Ekmekci, Perihan Elif
Keywords: etik
halk sağlığı
COVID-19
ethics
public health
Publisher: Türkiye Klinikleri
Source: Ekmekci PE. Pandemide etik sorunlar nasıl ele alınmalı? Yeni bir kuramsal çerçeve önerisi. Güvercin CH, editör. Pandemi Etiği. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2022. p.41-6.
Abstract: Pandemi, insanlığın varlığını ve iyilik halini tümden tehdit eden bir küresel bir halk sağlığı acil durumudur. Halk sağlığı alanındaki etik sorunlara yönelik geliştirilmiş çözümleme metodolojileri bölgesel ve sınırlı halk sağlığı acillerinde bir miktar yol gösterici olabilse de, pandemi gibi küresel acil durumlarda yeterli rehberlik sağlayamamaktadır. COVID-19 pandemisi bu eksikliği belirgin bir şekilde görmemizi sağlamıştır. Bu makalede öncelikle halk sağlığı etiğinin (HSE) temel unsurları, sorun alanları ve çözüm yaklaşımlarına ilişkin bir çerçeve sunulacak, daha sonra bu çerçevenin küresel halk sağlığı acillerinde neden yeterli rehberlik sağlamadığı açıklanacak ve son olarak yeni bir etik çözümleme çerçevesi önerisinde bulunulacaktır.
The pandemic is a global public health emergency that threatens the existence and wellbeing of humanity as a whole. While improved resolution methodologies for ethical issues in public health may provide some guidance in regional and limited public health emergencies, they do not provide adequate guidance in global emergencies such as pandemics. The COVID-19 pandemic has made this deficiency clear. In this article, firstly, a framework regarding the basic elements of public health ethics (HSE), problem areas and solution approaches will be presented, then it will be explained why this framework does not provide sufficient guidance in global public health emergencies, and finally, a new ethical analysis frame will be proposed.
URI: https://www.turkiyeklinikleri.com/article/tr-pandemide-etik-sorunlar-nasil-ele-alinmali-yeni-bir-kuramsal-cerceve-onerisi-102290.html
https://hdl.handle.net/20.500.11851/11423
ISBN: 9786254019104
Appears in Collections:Temel Tıp Bilimleri Bölümü / Department of Basic Medical Sciences

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

4
checked on Apr 29, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.