Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.11851/11468
Title: Askeri Biyomedikal Araştırmaları
Other Titles: Biomedical Researches in Military Service
Authors: Nassehi, Farhad
Eroğul, Osman
Keywords: Fizyolojik sinyaller
giyilebilir teknoloji
asker-makine etkileşimi
biyomedikal
Physiological signals
wearable technologies
soldier-machine interface
biomedical
Publisher: Türkiye Klinikleri
Source: Nassehi F, Eroğul O. Askeri biyomedikal araştırmaları. Özbek Güven G, editör. Tıp, Savaş ve Etik. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2022. p.43-7.
Abstract: Biyomedikal mühendisliği disiplinler arası bir çalışma sahasına sahiptir. Farklı alanlardan bir araya gelen araştırmacıların tek hedefi canlı hayatını kolaylaştırmak ve sağlıklı bir biçimde sürdürmesini sağlamaktır. Fizyolojik sinyallerin ve tıbbi görüntülerin işlenmesi biyomedikal mühendisliğinin popüler alanlarından biridir. Askeri alanlarda biyomedikal araştırmalar; askerlerin eğitimlerinin geliştirilmesi için kullanılan biyoelektronik ve yapay zeka çalışmalarını, muharebe sahasında askerlerin fizyolojik sinyallerinin izlenmesini, giyilebilir robotik sistemlerin geliştirilmesini, tramvaya bağlı hasarların tespit edilmesini ve yaralanmalarda insan-makine etkileşimini varıncaya kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Bu çalışmada ülkemizde ve dünyada askeri alanda yürütülen biyomedikal araştırmalar ile ilgili kısa bilgiler verilmiştir.
Biomedical engineering has an interdisciplinary field of study. The only goal of researchers coming together from different fields is to make life easier and to maintain it in a healthy way. Processing physiological signals and medical images are o popular areas of biomedical engineering. biomedical research in military fields; It covers a wide area from bioelectronic, and artificial intelligence studies used for the development of soldiers' training, monitoring of soldiers' physiological signals on the battlefield, development of wearable robotic systems, detection of tram-related damages and human-machine interaction in injuries. This study gives brief information about biomedical research carried out in the military field in our country and the world.
URI: https://www.turkiyeklinikleri.com/article/en-askeri-biyomedikal-arastirmalari-100886.html
https://hdl.handle.net/20.500.11851/11468
ISBN: 9786254018121
Appears in Collections:Biyomedikal Mühendisliği Bölümü / Department of Biomedical Engineering

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

2
checked on Apr 29, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.